Psikolog Kimdir?

Psikolog Kimdir?

10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ’nün ardından…

Psikolog Kimdir?

Her geçen gün artan psikoloji mezunu ve uzman psikolog sayısına seviniyorum. Böylelikle ileride yurdumuzun dört bir tarafında psikolog ve uzman psikologlara rahat ve kolaylıkla erişim sağlanacak. Sayımız çoğalırken bu hizmetten yararlanacak bireyleri biraz daha bilinçlendirmemiz gerektiğini düşündüm ve payıma düşeni yapmak istedim. Böylece psikolog kimdir, nedir, ne değildir, maddeler halinde ele alalım!

  1. Psikoloji bir bilimdir; insan davranışlarının ve insanın zihinsel süreçlerinin bilimsel olarak araştırılmasıdır. Psikolojinin malzemesi gözlenebilen davranışları ve gözlenemeyen kavramların standart düzenlemeler üzerindeki gözlenebilen etkileridir.
  2. Psikoloji biliminin birçok alt kolu vardır. Bunlar gelişim psikolojisi, sosyal psikoloji, okul psikolojisi, endüstri psikolojisi, klinik psikoloji, adli psikoloji ve deneysel psikolojidir.
    Psikoloji lisans mezunları, psikolojinin bu alt dallarında uzmanlık yapar ve uzmanlık yaptıkları alanda çalışır.
  3. Bir gelişim psikologu mesela anaokulunda çocukların gelişimi üzerine çalışır. Klinik psikolog hastane ve kliniklerde, yaşamlarında çeşitli sorunlar yaşayan veya ruh sağlığı konusunda daha kaliteli yaşamak isteyen insanlara terapi ve danışmanlık hizmeti verir. Adli psikolog, adliyede adli vakaları ele alır. Endüstri psikoloğu şirket ve sanayilerde insanları işe alma ve yerleştirme süreçlerinde görev alır. Okul psikoloğu da okullarda öğrencilerin sorunları ve gelişimleri ile ilgilenir. Deneysel psikolog, laboratuarda hayvanlar üzerinde çeşitli deney ve yöntemler uygulayarak bireylerin duyusal uyaranlara nasıl tepki verdikleri, dünyayı nasıl algıladıkları, nasıl öğrenip hatırladıkları gibi durumları inceler.
  4. Bir uzman psikoloğa her ne sebeple başvuruyorsanız, başvurduğunuz bireyden mezun olduğu kurum, aldığı uzmanlık ve sertifikaları hakkında bilgi edinmeniz önemle tavsiye edilmektedir.
  5. Her alt kolda çalışan uzman psikolog Amerikan Psikoloji Derneğinin (American Psychological Association) sunduğu mesleki etik kodlara uymakla yükümlüdür. Bu etik kodların en önemli maddesi ‘gizliliktir’. Özellikle uzman klinik psikoloğa başvurduysanız, görüşme esnasında konuştuklarınız sadece uzmanla sizin aranızdadır. Paylaşılması gereken konularda uzman psikolog size danışır ve sizden onay alır.
  6. Uzman psikologlar, lisans eğitimlerini üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültelerinden, yüksek lisans eğitimlerini Sosyal Bilimler veya Sağlık Bilimleri Enstitülerinden alır.
  7. Bir uzman psikolog tıp mezunu veya tıp hekimi değildir. Onlar hiçbir şekilde ilaç veremezler. İlaç verenler tıp alanında uzmanlığını psikiyatri alanında yapmış psikiyatristlerdir.
  8. Uzman klinik psikologlar tavsiye ve öneri makamı değildir. Size kendinizle ve çevrenizle ilgili farkındalık kazanmanızı sağlarlar. Ayrıca başvurma sebebiniz veya hedefiniz doğrultusunda çalışırlar.
  9. Her uzman psikoloğun, çalışırken bağlı bulunduğu bir teorik alt yapı ve ekol vardır. Uzman klinik psikologlar, bağlı bulundukları ekolün teknik ve yöntemiyle çalışır.
  10. Uzman klinik psikologdan psikolojik destek almak bir süreçtir. Kısacası psikolojik destek, belli bir zaman dilimi içinde sürer.
  11. Bütün bu maddeler ışığında psikolog veya uzman psikolog kimdir biraz tanımış olduk. Umarım bu maddelerle bir nebze de olsa siz değerli okuyucularımı daha sağlıklı hizmet almada bilinçlendirmiş ve biz psikologların mesleki değerinin biraz daha anlaşılmasını sağlamışımdır.

 

Uzm. Klinik Psikolog

Neslihan ARICI